Återväxten på topp i HIF:s pojklagsfotboll!

AOH träffade Jonas Rosell, ledare för HIF:s pojklag, pojkar födda -08. Vi var nyfikna på hur återväxten bland pojklagsspelarna ser ut, filosofin och samarbetet hos ledarna, när elitsatsningen börjar m m

Hur länge har du varit barn- och ungdomsledare?

Jag började som ungdomsledare i Kullavägens BK 2008, och kom till HIF 2009. Så i ca 10 år.

Vad var din drivkraft att bli ledare ?

Jag har själv alltid älskat att idrotta. Rent idrottsmässigt så har jag utvecklats på olika sätt i de många olika idrotter jag utövat. Och sedan har jag även växt som människa genom mina olika idrotter. Framför allt så har det berikat livet på olika sätt, och det är väl på något sätt detta som har legat till grund till att jag ville börja engagera mig som ungdomsledare.

Vilka ledarutbildningar har du erbjudits och vilka har du gått?

Jag har gått ett antal ledarutbildningar genom åren. Nu är det förvisso några år sedan som jag gick min senaste ledarutbildning som jag inte minns titeln på, men jag vill minnas att denna avsåg att leda ungdomar upp till 19 års ålder.

Hur ser du på bredd- kontra toppning i pojk- och ungdomsfotboll ?

Jag tycker att både breddverksamheter och elitverksamheter kan vara bra, men på olika sätt. Jag minns en tröja från när jag var yngre som hade en massa olika sorters djur (krokodil, apa, elefant, tiger, giraff osv) stående nere på marken under ett stort träd. På tröjan stod det ”Alla djuren ska klättra upp i trädet”. Och det är väl ungefär på liknande sätt med mycket här i livet, att samma inte alltid passar alla så att säga. Och då är det ju bra att det finns olika alternativ.

Stämmer din syn med hur HIF jobbar med detta ?

Ja, det tycker jag att den gör. Det handlar ganska mycket om att skapa en tillvaro för våra killar där glädje och utveckling kan gå hand i hand.

Har HIF flera lag i var och en av de yngre åldersgrupperna ?

I den åldersgruppen som jag är ledare för, så har vi drygt 30 killar.

Till dessa hade vi förra året 3 lag i serie spel, vilket även kommer bli fallet i år.

I vilken ålder börjar toppningen med pojkelit ?

För killarna i vår grupp kommer det att dröja några år till innan det blir aktuellt för pojkelit, och hur det blir då är inget som jag tänker speciellt mycket på just nu. Jag försöker nog mer fokusera på här och nu, så att förutsättningarna för killarna hela tiden är de bästa.

Finns det även då flera lag i de olika åldersgrupperna ?

Vad jag vet idag, så kommer det då endast att finnas ett lag när detta kommer att bli aktuellt för våra killar.

Hur mycket spelar ni seriespel och turneringar på en säsong?

Seriespel för våra killar håller på från vår till höst, med uppehåll på sommaren.

Jag skulle gissa att vi ungefär har match varannan helg under denna period. Sedan har vi som sagt lite turneringar och cuper som vi också spelar, men dessa är inte lika ofta som seriespelet.

Sv. Fotbollsförbundet inför nya regler för pojk- och flicklagsfotboll i år. Vad innebär dessa i stora drag ?

I stora drag handlar det väl om att man drar ner på ytorna och på antal spelare, så att varje kille eller tjej ska bli mer delaktig i spelet och få fler bollkontakter. Sedan inför man också en så kallad retreat-linje, som anfallande lag ska falla tillbaka till för att ge försvarande lag lite mer yta och tid med bollen när denna kommit till målvakten. Så att man istället för att göra en lång utspark, sätter igång ett kontrollerat spel redan från målvakten.

Tycker du dessa regler är steg i rätt riktning ?

Att få fler bollkontakter och utsättas för fler situationer att lösa, är något som jag absolut tror kommer att gynna deras utveckling både vad gäller teknik och speluppfattning. Och detta ser jag positivt på.

Hur ser du på den sociala biten i barn- och ungdomsfotboll ?

Jag ser att ungdomsfotbollen betyder väldigt mycket rent socialt. Här knyts olikheter samman på ett helt naturligt och okonstlat sätt. Något som tyvärr vi vuxna inte alltid är så bra på, och faktiskt kan hjälpa till med i en mycket större omfattning än vad vi kanske tror.

Vad ingår i ledarrollen mer än att bedriva träning, matchning och organisation ?

Att få barnen att utvecklas som fotbollsspelare är väl kanske den mest uppenbara rollen, men jag tror även att man som ledare medvetet eller omedvetet får barn att också växa i en eller annan riktning utanför planen som människa. Jag tror mycket på att vara välkomnande, lyhörd och ge feedback, samtidigt som man försöker skapa en plats där ungdomarna får lära sig att både ta plats och att ge plats.

Är det viktigt att ha en bild av barnet/ungdomens hela livssituation ?

I vissa fall är det absolut viktigt och nödvändigt att ha en tydlig bild av en individs livssituation. Men generellt skulle jag säga att så länge man ser att barnen mår bra, har roligt och hela tiden utvecklas så tycker jag att man som ledare gör ett bra jobb.

Hur bygger man upp laganda och kärlek till klubben ?

Att känna samhörighet skulle jag säga kommer högt upp på listan. Något så enkelt som att hälsa på, och välkomna varandra på träningar och matcher. Att bry sig om varandra, och göra det man gör tillsammans som ett lag. För de som är lite äldre än våra killar och får lov att vinna och förlora matcher, så tror jag även att detta bygger laganda om man gör det tillsammans som ett lag.

Hur samarbetar ledarna över åldersgrupperna ?

För vår del så har vi haft mest samarbete med åldersgruppen som är ett år äldre.

Vi har hjälpt varandra vid lite olika tillfällen på både träningar och matcher. Det är ett samarbete, som vi förhoppningsvis även ska kunna utveckla med åldersgruppen som är ett år yngre än oss framöver.

Talanger utvecklas i väldigt olika takt och utvecklingen går upp och ner. Har ledarna för olika åldersgrupper kontinuerlig kommunikation kring barnen och ungdomarna?

I vår grupp så tycker jag att vi ledare har bra kommunikation kring samtliga våra killar, och deras talang och utveckling.

Foto: HIF-08

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*