Enligt klubben själva så har HIF ambitionen att göra en efterlängtad satsning på dam- och flickfotboll. Vi tog en pratstund med Raija Landgren som spelade tjejfotboll i HIF på 1970-talet, och som är mor till A-lagsspelaren Andreas Landgren, för att få höra hennes synpunkter.
Den mest intressanta nyheten som HIF:s ledning har presenterat de senaste veckorna är att klubben ska göra en storsatsning på att bygga upp en dam- och flicksektion. Detta har många efterlyst länge. Det är en inriktning som ligger i tiden och som kan ge många positiva bieffekter. På kort sikt kan det öka möjligheterna till att få mer ekonomiskt stöd från kommunen och från näringslivet, eftersom de flesta intressenter backar upp klubbar som har en bred verksamhet där såväl killar som tjejer med olika kulturella bakgrunder deltar. Ledorden i tiden är jämlikhet och integration på lika villkor. På längre sikt innebär en utbyggd dam- och flicksektion ett starkt ökat fotbollsintresse kring HIF, samt i hela staden och regionen. Det leder till fler medlemmar, bredare publikunderlag, nya samarbetspartners och inte minst ökad goodwill för HIF som med rätta har fått mycket kritik för att inte vilja satsa på tjejer som vill spela fotboll.
Klubbdirektören Joel Sandborg berättade om satsningen på det senaste medlemsmötet. Man ska ha en ekonomisk garanti på 1,5 milj kronor som man tänker hämta in via sponsorer som vill satsa pengar riktat på enbart dam/tjejfotboll. Så det är inga pengar som belastar HIF:s budget i övrigt. Planen är att bygga upp en organisation typ den man har på herr- och pojksidan, med ett seniorlag, en akademi och en ungdomssektion. Man tänker anställa en verksamhetsansvarig som leder arbetet. Caroline Seger har fått frågan men hon är inte beredd att avsluta sin aktiva karriär än. Annars är det svårt att tänka sig en mer lämplig ambassadör för dam- och flickfotboll i Helsingborg. Tanken är att utveckla ett nära samarbete med vissa centralt belägna skolor i staden och med alla klubbar i regionen som har dam/flicksektioner i dagsläget.
Målet är att nå tjejer i tidiga åldrar, och få dem att spela fotboll i klubben under lång tid. Idag lägger många tjejer av i unga år. Ett ökat intresse som kan locka tjejer till fotbollen kan skapas på många sätt, typ via fotbollsklasser för tjejer, utbyggd verksamhet med serie- och turneringsspel, lägerverksamhet, bättre utbildning för ledare som kan leda till att vi får fler tjejer som vill bli tränare etc. Med fler tjejer som spelar fotboll kan också ett spelarutbyte mellan klubbarna byggas upp efter hand. Det kan leda till en mycket större bredd, och kanske innebära att Helsingborg på sikt får ett damlag som kan etablera sig i allsvenskan, och spela sina hemmamatcher på Olympia, samtidigt som vi kan ha damlag i seriesystemet på de olika nivåerna strax under allsvenskan.
Själv tycker jag att dessa planer låter fantastiska, de andas en stark framtidstro för hela föreningen, och jag hoppas verkligen att de går att genomföra, men jag tycker att det är mer spännande att få höra synpunkter från någon som är ännu mer initierad i frågan än jag är. Därför bokade jag in ett möte med min tidigare klasskamrat Raija Landgren, som själv har spelat tjejfotboll i HIF förra gången klubben hade ett damlag, på 1970-talet. Raija är dessutom mor till vår A-lagsspelare Andreas Landgren.
Hur såg din egen karriär i HIF:s damlag ut, och under vilka år spelade ni ?
Vi var fem klasskompisar på Ringstorpsskolan som startade upp HIF:s hittills enda damlag 1972. Några andra tjejer anslöt till truppen, och som ledare hade vi bl a HIF-ikonen Tom “Lappen” Johansson. Verksamheten hölls igång av ett par eldsjälar som lade ner mycket tid ideellt för att vi skulle få träna och spela matcher. HIF:s damlag fanns under åren 1972-77. Då lades det ner p g a att klubben hade för dålig ekonomi. Själv spelade jag därefter i Stattena 1977-83. Mitt hjärta har alltid klappat för HIF men jag ville fortsätta spela fotboll så jag hade inget val.
Var det den senaste damsektionen HIF har haft, och varför blev den nedlagd ?
Ja, det var den enda dam- och flicksektion som HIF någonsin har haft. Den lades ner av ekonomiska skäl.
Du har förstås ett starkt HIF-hjärta med tanke på att du har följt din son, A-lagsspelaren Andreas Landgrens karriär sen barnsben, så hur har du känt inför HIF:s ofta negativa syn på att ha en egen dam/flicksektion ?
Jag delar inte bilden av att HIF har haft en negativ syn på att ha en dam/flicksektion, men det känns lite trist att klubben inte har satsat på att bygga ut en damsektion tidigare. HIF har alltid varit klubben i mitt hjärta och när förre HIF-spelaren Sven-Åke Landgren och jag fick vår son Andreas var det självklart att han skulle börja spela fotboll i HIF, och det har ju gått rätt bra för honom. Vi har följt HIF i vått och torrt och i med- och motgång så länge jag minns..
Hur känner du då nu för den kraftfulla satsning på att bygga upp en dam/flicksektion som HIF-ledningen har presenterat att de ska sätta i sjön ?
Det känns fantastiskt kul. Det är något som jag verkligen har längtat efter i alla dessa år sen vårt damlag lades ner 1977. Det verkar som att de planer som klubbdirektören Joel Sandborg presenterade på medlemsmötet är väl genomtänkta. Grunden för en ny dam/flicksektion måste vara transparens och samarbete med skolor och med det övriga föreningslivet i staden.
Kan man säga att den här satsningen på en dam/flicksektion i HIF är en dröm som nu går i uppfyllelse för din del ?
Det kan man verkligen säga. Det innebär mycket positivt både för klubben och staden, och för oss trogna supporters.
Vilka effekter tror du att den här satsningen kan få för hela föreningen HIF totalt sett, och för fotbollsintresset i stort runt HIF, och i hela regionen ?
Det kan föra med sig många vinster för HIF på kort och på lång sikt. Med fler tjejer i alla åldrar som spelar fotboll får klubben fler medlemmar, större publik, bättre goodwill i kommunen och i det privata näringslivet, vilket kan leda till ökade intäkter på flera plan. Med ett väl utbyggt samarbete med de övriga klubbarna som har dam/flickfotboll kan vi på sikt få ett lag i allsvenskan plus flera lag på de olika nivåerna strax under högsta serien. Det gynnar hela Helsingborgsregionen. Den här satsningen får enbart positiva följder.
Avslutningsvis är jag nyfiken på vilken din individuella spetskvalite´var som spelare. Var det också de extremt långa inkasten som var Andreas pappa Sven-Åke Landgrens adelsmärke, eller hade du någon egen specialfint du lärde Andreas när han var liten knatte ?
Ha ha. Ja, Andreas pappa Sven-Åke kastade riktigt långa inkast men han var också en briljant tekniker och dribbler, och han hade ett tungt distansskott. Många minns när han hade avfyrat ett av sina kanonskott i en match och sprang ut och satte foten i en spann vatten för att kyla av den. Själv spelade jag både center och back, och det är nog den fysiska tuffheten i det defensiva försvarsspelet som Andreas har ärvt av mig. Han släpper inte heller förbi sig en motståndare i första taget, utan går in kraftfullt i närkampsspelet.
AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!
Lämna ett svar