Effektiv speltid (som i ishockey) – när kommer det till fotbollen?

170304 Helsingborgs Casper Seger och Oke Akpoveta reagerar mot domaren efter en närkamp med Djurgårdens Kim Källström under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och Helsingborg den 4 mars 2017 i Stockholm. Foto: Olle Wande / Bildbyrån / Cop 218

Så länge jag kan minnas har fotbollsvänner frågat sig varför effektiv speltid, på hockeyvis, inte införs i fotbollen. Man har tyckt att det är för tokigt att spelare och publik inte ska få veta exakt hur mycket tid som har spelats i en match. I ishockey går det ju utmärkt att stanna klockan. Varför inte i fotboll, världens största sport? 


Nu har frågan blivit än mer aktuell. I Qatar-VM såg vi plötsligt väldigt långa förlängningar, och det har i viss mån hängt kvar sedan dess. Men det har blivit nästan anarki kring fotbollens tidtagning. Publiken förstår ibland inte var domaren har hittat alla tilläggsminuter. Ibland tycker man tvärtom, att det borde ha varit många fler tilläggsminuter. Man undrar också varför domaren så sällan blåser för slutsignal mitt i ett anfall. Kan tiden tänjas lite hur som helst?


En tydlig elektronisk tidtagning, styrd från ett matchsekretariat, där klockan stannar vid spelavbrott, på samma sätt som i ishockey, det behöver även fotbollen. Domaren bör frikopplas från matchklockan. Fördelarna är uppenbara:

  • Domarens arbete måste vara så transparent som möjligt. Det får inte uppstå frågetecken eller spekulationer kring varför domaren har lagt till just X minuter i en match. I en tid när rykten om matchfixning förekommer är det livsviktigt att såväl spelare som domare och övriga matchfunktionärer kan känna att de står utanför alla misstankar. 
  • Det höga tempot i dagens fotboll ställer allt högre krav på domarens skärpa och närvaro. Att slippa tidtagningen borde vara en stor lättnad för en domare. Han bör ägna all uppmärkmärksamhet åt att bedöma spelsituationerna i matchen.  
  • Det skulle bli mindre intressant för ett lag som leder att maska i slutet av matchen.
  • Det är en självklar service till publiken. Det är publiken, både vid TV:n och på arenan, som finansierar fotbollens verksamhet. Den har rätt att vara fullt informerad om matchtiden. 

Den effektiva speltiden i fotboll kan nog inte vara 45 minuter per halvlek. Hur många minuter som ska kapas bör närmare studier kunna ge svar på. 
Fotbollens regelbok skrevs på 1860-talet. Då fanns ingen teknik för elektronisk tidtagning. Men varför är fotbollen så mycket trögare än andra idrotter, då det gäller att dra nytta av teknologisk utveckling? 

FIFA får sitt mandat av nationsförbunden, däribland Svenska Fotbollförbundet, som i sin tur får sin makt av de föreningsägda svenska fotbollsföreningarna. De demokratiska spelreglerna i svensk fotboll ger medlemmar ett stort inflytande, något som har utnyttjats i väldigt låg grad.HIF representerar en stolt fotbollskultur. Jag tycker att vi supportrar ska trycka på för att klubben ska driva frågan om modernisering av fotbollens tidtagning, att man bör testa effektiv speltid som modell. Som medlemmar i föreningen har vi direkt chans att påverka färdriktningen.


Ingemar Bengtsson HIF-supporter och medlem

1 kommentar

  1. Låter som en himla bra idé så slipper vi kanske filmningar som bara skall dra tid är ju inte detta vi betalar för

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*