Allt om HIF har träffat tränaren för U19 – Niklas Velander

Foto: Bjarki Tordarson

Han tränar morgondagens stjärnor, U19 truppen där spelare som Jesper Björkman kommer ifrån. Det är en lång meritlista som han har skapat sig och med klubbar som Lunds BK, Landskrona Bois, West Bromwich Albions och HIF på sitt cv är man värd all respekt. Allt om HIF har träffat Niklas Velander:

Hej Niklas, för de som inte känner dig personligen, kan du inte berätta lite om vem personen Niklas Velander är?

Jag är 29 år, brinner för fotbollen och är väldigt engagerad som person. Flyttade till Helsingborg vid årsskiftet för att arbeta heltid här i Helsingborgs IF.

Har du haft en egen spelarkarriär innan du blev fotbollstränare?

Ja, däremot bestämde jag mig väldigt tidigt att jag ville bli tränare och började som tränare redan vid nitton års ålder.

Vad tror du att tränare med spelarbakgrund tar med sig för egenskaper in i sin nya roll som tränare?

Det är bra att få in tränare med elitspelarbakgrund i ledarteamet, men det finns många som lyckats utan att ha varit spelare också. I U19 har vi löst det genom att ta ner Erik Edman och låtit honom bidra med sin kunskap som spelare.

Var hade du ditt första tränaruppdrag?

I Lunds FF var jag först.

Vilka mer uppdrag har du haft innan du hamnade i Helsingborg?

Lunds BK på ungdomssidan, har även varit ett halvår i USA och arbetat med ungdomsfotboll genom en organisation. Sen hade jag en period i Landskrona Bois där jag hade en tjänst med fotbollsgymnasiet innan jag blev ungdomsledare i HIF. Sen var jag en vända till i USA för att sedan arbeta på West Bromwichs ungdomsakademi innan jag erbjöds den tjänsten som jag nu har här som U19 tränare.

Foto: Bjarki Tordarson

Dina egna ambitioner som tränare, känner du att du är där du vill vara eller drömmer du om större utmaningar i framtiden?

Jag vill arbeta med ungdomsfotboll och nu arbetar jag vid det steget mellan junior- och senior fotboll, man är där man önskar att vara så att säga.

Du tränar U19, då är de flesta av killarna uppe i en ”vuxen ålder” finns där ändå föräldrar som gärna kommer med sina synpunkter och åsikter?

Vi har främst kontakt med spelarna i den här åldern, det kan vara något enskilda fall där man talar med föräldrarna.

Med tanke på den åldern de är i och vilken status som det för med sig att vara spelare i HIF, är det många spelare som ”svävar iväg”?

Det tycker jag inte, generellt tycker jag att våra spelare står med bägge fötterna på jorden och det är en viktig del eftersom att vi tränar och spelar så mycket. Ska man bli en elitspelare är det viktigt att man arbetar hårt på träning och i match och lägger sin fokus på sporten.

Hur mycket arbetar ni som tränare på att förbereda spelare på de mentala bitarna omkring sporten?

Det är en väldigt viktig del, vi har fyra hörnstenar som vi arbetar utifrån, det är den tekniska, taktiska, fysiska och den mentala delen. På den mentala delen har vi en kontinuerlig dialog med våra spelare på hela U-sidan. Man talar om saker som berör fotbollsmässiga bitar, vad som krävs av en framtida elitspelare men också om saker vid sidan av planen.

Ni i tränarteamet för U19, hur mycket lägger ni ner på att utveckla varje enskild spelares spetskompetens?

Det ges en hel del möjligheter under veckan utifrån hur mycket vi tränar, vi har individuella fys. scheman som Christer Olsson gjort till killarna och vi arbetar även individuellt med position och teknik för varje spelare under träningsveckorna. Det finns med i träningstänkandet hela tiden eftersom spelarna är här för att utvecklas.

Foto: Bjarki Tordarson

Och i gengäld, hur mycket arbetar ni på deras svagheter?

Det är väl lika mycket som spetskompetensen kan man säga och är individuellt, man lägger in övningar så att de kan förbättra sina svagheter på de individuella träningarna.

Gör ni enskilda träningsscheman till varje spelare utifrån deras individuella utveckling?

Man har möten med spelarna och gör en målsättning för utveckling, sen arbetar man utifrån den.

Hur fungerar länken mellan A-laget och er i U19, är det tänkt att ni ska spela precis som A-laget?

Det är någonting som vi har ändrat inför i år, vi har spelat samma formation och har liknande metodik som A-laget har. Grundtanken är att det ska underlätta för spelarna om de blir uppkallade till A-laget.

Kan du inte berätta lite om hur utgallringen av spelare mellan U19 och A-laget fungerar?

De spelarna som inte kommer med i A-laget försöker vi att hjälpa till klubbar på så hög nivå så möjligt, det finns flera vägar till att bli elitspelare och det är en av dem.

Foto: Bjarki Tordarson

Det är ofta att man hör att ungdomar blommar ut i de senare tonåren. Vad är din egen uppfattning, när kan man se att en spelare har potential att bli allsvensk fotbollsspelare?

Det är väldigt individuellt och man ska nog vara försiktig med att säga en specifik ålder, vissa spelare har tagit en längre väg och blommat ut senare i karriären.

Under dina två perioder i klubben som tränare, hur tycker du att ungdomssidan har utvecklats?

Man har utvecklat väldigt mycket under min tid här, hur man arbetar, vilken struktur man har och vilka tränare som tillsätts. Det händer mycket på ungdomssidan i form av resurser och arbetssätt.

Slutligen, till alla ungdomsspelare som drömmer om att bli fotbollsproffs, vad är dina tips till dem?

För det första jobba hårt och ta tillvara på varje träningstillfälle. Det är viktigt att vara målmedveten med sin träning, d.v.s. vad man gör och hur man gör det, att man reflekterar över sin träningssituation. Som ungdomsspelare är det också viktigt att man har tålamod och en balans i livet.

bbl_jimmy_fors

Bjarki Tordarson BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*