Ännu ett möte – ännu ett uppskjutet besked! FHM vill avvakta en bit in i Juni innan man är beredd att ta ett beslut om fotbollens vara och inte vara. Själv har jag svårt att finna den “röda tråden” och ställer mig frågan om varför just fotbollen har utsett till FMHs “bov” i den pågående coronapandemin?
Att man valde att skjuta upp den Allsvenskan premiären, mitt i ett utbrott av Covid 19, har jag egentligen inga synpunkter på. Pandemin var ännu i sin linda och vi hade väldigt lite info om hur utbrett detta skulle bli eller hur detta skulle komma att drabba oss i vår vardag. Runt om i världen har hela länder satts i karantän medan vi, i Sverige, valt att försöka ha ett så öppet samhälle som möjligt och istället förlitat oss på att medborgarna skall ta ett eget ansvar i hela denna soppan.
Restauranger, pubar och diskotek var först ut att få klä skott för den pågående pandemin. Här gällde det att försöka minimera människors möjlighet att umgås och, i dagsläget, känner man sig närmast som en bov när man besöker en restaurang. Vi får inte hänga vid en bardisk, i samband med en beställning, men det går bra att samlas 10-12 stycken runt ett bord i stället. Samtidigt som någon serverar dig vid bordet. Hur detta ev skall stoppa smittspridningen är obegripligt för mig. Det är snarare det faktum att du skräms till att besöka restauranger, helt och hållet, som kan stoppa spridningen. Men då blir det på bekostnad av 1000-tals verksamheter istället går omkull och arbetslösheten skjuter i höjden. Det är ju faktiskt där vi står idag…
Men åter till mitt huvudsakliga ämne – fotbollen…
Runt om i Europa väljer nu landets styrande att ge ett ok till att rulla igång ligorna. Självklart, initialt, utan publik. Något som klubbarna, av förklarliga skäl, tvingats acceptera. I Sverige, där man anses ha applicerat de mildaste restriktionerna, vill vi, otroligt nog, avvakta för att se hur övriga ligor utvecklas. Att vi ens hänvisar till detta är ju rätt absurt i sig med tanke på hur FHM, i övrigt, har hanterat hela förloppet. Vi har ju inte alls varit i närheten av de restriktioner som funnits i tex Italien, Tyskland, Danmark eller Norge. Ändå är det dessa länder vi skall kika på inför beslutet om vi skall tillåta 22 spelare springa runt på en fotbollsplan, inför TV-kameror, och tomma läktare?
Samtidigt har ett antal undersökningar visat att det inte är idrottsutövandet, och mängden kroppskontakt, som satt stopp för fotbollen utan rädslan för folksamlingar. Något som samtliga parter redan accepterat genom att säga sig vara beredda att spela utan publik. Men då tar FHM det hela ett steg längre och menar att fotboll kan man inte spela med risk för folksamlingar på andra ställen i samhället. Restauranger, barer osv. Allt för att supportrarna vill följa matcherna tillsammans. Men mig veterligen har väl den branschen redan blivit ålagda med restriktioner om hur man skall hantera sin pågående verksamhet. Med andra ord så kan man fråga sig varför fotbollen plötsligt får klä skott för hur resten av samhället agerar. Detta är ju knappast något som fotbollsklubbarna, och deras arrangemang, kan ta ansvar för.
Och ska vi nu börja diskutera folksamlingar, ute i vårt samhälle, så är det ju bara sätta sig i bilen, under helgen, och åka ut till något av våra alla byggvaruhus eller köpcentrum. Där kommer ni finna folksamlingar så det räcker och blir över. Men att hänga över en bardisk eller samlas ett 20-tal kompisar framför en TV-skärm är tydligen den största risken i dessa tider…
Våra idrottsklubbar blöder ekonomiskt. Konsekvensen av att de ev går omkull skulle vara förödande för vårt samhälle. Det skulle nämligen innebär att mängder av ungdomar förlorar sin fritidsverksamhet som, i mångt om mycket, ger dem ett betydligt mer hälsosamt alternativ än att ränna runt på stan utan några direkta planer. I Norge ser man tex redan effekten av att man stängde ner all idrottande under några veckor. Många ungdomar, som haft fokus på idrottandet, kunde helt plötsligt inte hålla igång och tappade motivationen. Samtidigt handlar elitidrotten allt mer om ekonomi och under flera år har det talas om den effekt som det nya TV-avtalet skulle innebära för svensk fotboll. För många klubbar skulle detta innebär att rejält extra tillskott för att kunna stabilisera sin verksamhet och åter få en trygg grund att stå på. Vad jag förstått så har Unibet inte några planer på att dra tillbaka sitt stöd men vad blir konsekvenserna av att skjuta på Allsvenskan ytterligare? För förr eller senare måste ju även ett bolag som Unibet värdera vad för typ av exponering man får för de 100-tals miljoner man pumpar in i svensk fotboll. För det är väl ingen som tror att de gör det för att de älskar svensk elitfotboll?
Och om någon klubb nu hade tänkt att krydda sina intäkter med hjälp av pengarna från TV-avtalet så är nog den tanken, sedan länge, begraven. I dagsläget handlar det bara att fylla gigantiska hål som skapats och hoppas att man inte når botten innan FHM får lusten att köra igång den Allsvenska fotbollen igen.
Nä, det räcker nu och det börjar bli dags att trycka på PLAY vad avser idrotten.
AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!
Lämna ett svar