”Det handlar inte om att vi vill stoppa fotbollen men pyroteknik är förbjudet enligt lag och då måste vi följa lagen”- Sven Holgersson

Vid sidan av fotbollsplanen har säsongen kantats av kampen mellan supportrar och polisen. Vi träffade Helsingborgs lokalpolisområdeschef, Sven Holgersson, för att gå till botten med hur han ser på allt från villkorstrappor, bengaler och HIFs agerande!

Ett av säsongens stora samtalsämnen, och debatt, har varit den så kallade villkorstrappan vars huvudsakliga mål har varit att komma åt pyrotekniken på svenska läktare. Undertecknad har tidigare lovat att följa frågan och dess händelseutveckling och har intervjuat Dan Ekberg, från SFSU, och i övrigt skrivit om frågan. På ena sidan i denna debatt står supportrarna och på den andra står Polisen och det har varit en infekterad och het debatt. Målet från min sida har varit att ge en så bred bild av frågan och låta alla sidor i debatten få fram sin talan. Därför har Polisen tidigare sökts för att ge sin syn på saken och nu har Sven Holgersson, lokalområdespolischef i Helsingborg, tackat ja till att ställa upp.

Nedan följer intervjun där Sven Holgersson svarar på frågor som dels berör Polisens syn på frågan, och där han även lyfter ner frågan på en lokal nivå och talar om Helsingborg och HIF.

Den här säsongen har kantats av debatten om den så kallade villkorstrappan, vill du kort bara berätta vad den innebär och hur du ser på den?

Det började 2014–2015 med att de olika förbunden, fotboll-, hockey och bandyförbunden, skulle ta tag i de problemen som var. Sedan tog Riksidrottsförbundet (RF) över och har gjort detta till sin fråga. Det har i samband med matcher varit för mycket negativa händelser med pyroteknik och dylikt och det har varit mycket poliser på matcherna. Man ska inte glömma att det är klubbarna som är arrangörer och har ansvar för det som sker. Sedan är min åsikt att Polisen ska vara där folket är och vi hjälper till utanför arenan med de personer som hittar på hyss utanför arenan. Vi får ofta tips om det ska ske sammandrabbningar vilket gör att det blir lite av en katt och råtta-lek men mycket av det som varit innan att grupperingar möts upp för att slåss har minskat. Det största problemet nu är pyrotekniken på arenorna och det är här villkorstrappan kommer in och där har RF och Svenska fotbollsförbundet (SvFF) varit med på att man ska ta tag i problemen. Redan förra säsongen skedde det i Malmö när man begränsade publikkapaciteten för att det använts pyroteknik och zoomar man ut ytterligare fick Malmö FF böter av Uefa för att de använt pyroteknik, jag tror det var 600 000 kr.

I december hade vi möte med HIF och berättade om trappan och ambitionen är att det inte ska brännas. Sen tycker jag det är fräckt med tifon men maskerar man sig och tänder bengaler till exempel så kommer villkorstrappan in och det kan innebära förbud av tifon. RF släppte visiteringsvideon i början av säsongen som det blev en stor debatt kring men faktum är att HIF har haft väldigt lite problem. En del av villkorstrappan är också att man sätter upp skyltar för var arrangemanget börjar så att vi ska kunna lagföra personer och för att de ska få tillträdesförbud. Polisen i Region Skåne har sagt att man ska hjälpa klubbarna att få bort pyrotekniken. Inför match söker HIF tillstånd för hur många vakter de ska ha på matchen och sedan gör vi i Polisen ett utlåtande om detta och sedan kommer tillståndet. Hittills har HIF-supportrarna skött sig väldigt bra.

I matchen mot Malmö hittade man 80–100 rökgranater och detta är för att man har ett bra samarbete mellan ordningsvakter och klubben och bra övervakning. Det har i Stockholm blivit en del tjafs för att det bränns så mycket och där har man pratat om att villkorstrappan ska användas ytterligare. Skulle något sådant ske i Helsingborg så vet klubbledningen det för vi berättar det. Det handlar inte om att vi vill stoppa fotbollen men pyroteknik är förbjudet enligt lag och då måste vi följa lagen. Sedan försöker vi aldrig gå in på läktaren under match utan försöker ta de som bränner i halvlek eller efter och där har vi varit hyfsat framgångsrika. Samtidigt blir de som vill hitta på hyss listigare och maskerar sig och byter kläder till exempel. Sedan tycker jag att HIF-supportrarna skött sig väldigt bra och det är bara 5 % som missköter sig. Det finns inga planer på åtgärder i nuläget och vi i Polisen försöker vara kommunikativa och förutsägbara. Vi vill hjälpa supportrarna att till exempel ta sig till arenan och att de inte ska bråka. Sedan ska det sägas att det är mindre bråk på innan och efter en match än vad det är nere i stan på fredagar och lördagar och det beror kanske på att supporterna nu har mer respekt för varandra eller att vi är många poliser. Sedan är det olyckligt med HIF och Helsingborg för vad som än händer kommer man att referera till 2014 och de tråkiga händelserna och tycker jag är väldigt tråkigt. Tycker synd om HIF för publiken har inte tillkommit bara för pyrotekniken har minskat.

Sven Holgersson var under en lång period elitdomare i fotboll och hans son, Markus, spelare numera åter i HIFs A-lag
© Bildbyrån –

Det har blivit en infekterad debatt och relation mellan Polisen och supportrarna, hur ser du på detta? Många har kritiserat Polisen för att utöva kollektiv bestraffning, hur ser du på det?

Tycker det är olyckligt att det blivit en sådan debatt. Rättsväsendet får alltid kritik och folk har synpunkter vilket är bra. Vi i Polisen får klä skott för detta, vi följer lagen och kan inte tillåta att lagen bryts mot. Sedan kan jag personligen tycka att RF och SvFF kunde ta ett större ansvar i frågan. När landslaget spelar är det aldrig pyroteknik men det är det när klubbarna spelar och sen är det så att Stockholmslagen drar ner när andra sköter sig hyfsat. Jag tror att debatten kommer lugna ner sig och fortsätter HIF att sköta sig kommer det inte att bli några ytterligare åtgärder. Vi hade möte med HIF i tisdags för att utvärdera säsongen så här långt och det var bara småsaker som HIF fick anmärkningar på. Jag tror alla håller med om att det inte finns något bättre än när 10 000, 12 000 eller rentav 15 000 bidrar till en god stämning men sen kommer det negativa rubriker av pyrotekniken.

Du är lokalområdespolischef i Helsingborg, kan du berätta hur Polisen i Helsingborg har jobbat med och gentemot supportrarna?

Supporterpolisen i Helsingborg försöker ha dialog och med vanliga supportrar, till exempel Kärnan är det inga problem men det är en liten klick på 20–30 personer som inte vill ha kontakt med oss och inte vill föra dialog. De vill leva sitt eget liv och bryr sig egentligen inte så mycket om HIF.

Helsingborgs supportrar med ett tifo under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 juni 2019 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Det var en uppmärksammad situation i matchen mot AIK när det blev konfrontationer mellan Polisen och supportrarna, hur ser du på den händelsen?

Det var en väldigt olycklig incident som startade när ordningsvakter skulle gripa en AIK-supporter som begått ett brott på läktaren, där Polisen sen fick gå in och ta över. Kanske skulle Polisen varit de som ingripit från början men nu är det så, som jag nämnt, att vakter ansvarar för situationer inne på arenan. Dock måste vi vara självkritiska för det var inte bra skött och det drabbade tredjeperson i detta fallet vilket vi alltid vill undvika. Forskning visar att om 200 personer går fram längs en gata och 10–15 börjar springa kommer alla göra det och det är samma sak med att försvara en person om den riskerar att bli gripen. Det är därför vi inte vill göra insatser på läktare för det skapar mer kaos.

Nu när Allsvenskan drar igång igen efter uppehållet, hur kommer era insatser se ut när det kommer till matcherna?

Det kommer vara samma som vi sett under våren, samma visitationer. Mot Sirius kommer det kanske vara 4–5 poliser och 12–14 ordningsvakter men det gäller att laga efter läge. Sedan har vi en match mot IFK Göteborg som kanske kommer kräva lite mer personal men det beror på en rad faktorer så som hur många från Göteborg som reser ner och vart dessa samlas. Samlas de på Harrys blir det fler poliser för då är det närmre Kings Corner och Hamnpaviljongen medan det blir lite färre om de samlas på Charles Dickens till exempel. Vi vill inte heller lägga för mycket fokus för då tycker vanliga Svenssons att vi lägger för mycket resurser. Vi är där för att hjälpa till och se till att lagen inte överträds.

Har du något övrigt du skulle vilja tillägga?

Ja, jag tycker det är viktigt att berömma HIF-supportrarna för hur de har skött sig. Polisen ses ofta som ett hatobjekt och det får vi ta. Hittills har det gått bra kring HIFs matcher och både styrelsen och klubbdirektören har tagit ett stort ansvar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*