Sitter med handen väl paketerad efter en operation och kan just nu inte skriva några längre stycken.
Visst hade det varit bra med en mångmiljonär som ägare av HIF? De tyckte supportrarna till Manchester City också till en början när den thailändske mångmiljardären och politikern Thaksin Shinavatra tog över under sommaren 2007. Dette är en krönika från Aftonbladets Sportbaldet som jag skrev i Januari 2008, halvvägs igenom Thaksins ägarskap, då frågorna var fler än svaren om den mystiske, men rike, ägaren.
Den korruptionsanklagade miljardären och den svenska supertränaren. Tillsammans har de lyft Manchester City. Men innan nästa steg i klubbens utvecklingen tas måste en maktkamp vinnas på andra sidan jordklotet. Sportbladets korrespondent i Bangkok Stefan Christensen rapporterar om hur Sven-Göran Eriksson och City blev en bricka i den thailändska valrörelsen.
Varför värvar inte Manchester City?
Transferfönstret har stått på vid gavel sedan i början på januari men ändå har Svennis Manchester City inte värvat några nya stjärnor. Inget ont om Elfsborgs Abbas Hassan som Svennis och City är intresserade av som tredjemålvakt, men fansen hade nog väntat sig lite större namn på värvningarna.
Fast de ”stora” januarivärvningarna gjorde Svennis och City redan i november då de värvade Suree Sukkha, Kiatprawut Saivaew och Teeraslip Dsangda från den Thailändska ligan. Fast de spelarna har knappast belastat transferbudgeten då deras klubb, Chonburi FC, släppte dem gratis.
Men många har ifrågasatt timingen av de värvningarna. Man anser att det var en del i den thailändska valrörelsen. Ingen av spelarna kunde till exempel spela några som helst matcher för City innan transferfönstret öppnade i januari 2008. Det är till och med tveksamt om de ens kan få arbetstillstånd i England. Paul Tyrell, pr manager för Manchester City, erkänner att just arbetstillståndet blir en svår nöt att knäcka.
– Spelarna kommer förmodligen att bli utlånade till någon av våra samarbetsklubbar runt om i världen för att stå på tillväxt tills situationen med arbetstillstånden är löst.
Hur de har tänkt lösa det problemet mer specifikt ville inte Paul Tyrell gå in på. Bara Suree Sukkha är i närheten av att uppfylla kvalifikationerna för arbetstillstånd.
– Det är ju ganska uppenbart varför de värvades just då, säger Wootinon Boonwanit, sportjournalist på en av Thailands största tidningar Siam Rath.
Manchester Citys ägare, thailands avsatte premiärminister Thaksin Shinawatra fick se sitt gamla parti Thai Rak Thai upplösas på grund av valfusk i ett tidigare val och blev själv tillsammans med 110 andra partimedlemmar bannlysta från politiken i 5 år. Men Thailand vore nu inte Thailand om det inte fanns kryphål i lagen.
Thaksin satte snabbt upp ett nytt parti, PPP eller People Power Party, som han fyllde med politiker från thailands politiska bakgård men inte var portade från politiken. Från början var det solklart att det bara var ett frontparti för det upplösta Thai Rak Thai partiet.
Partiledare blev tv-kocken Samak Sundaravej 72 år ung som mestadels bedrivit sin karriär på den yttersta högerkanten av thailands brokiga politiska landskap. Hans största merit är en period som guvernör i Bangkok där åtskilliga mutskandaler har uppdagats efteråt. Han dömdes också till 3 års fängelse för förtal våren 2007, ett straff som han ännu inte börjat avtjäna.
Under hela december och stora delar av januari har Thaksin varit engagerad i valrörelsen från sin bostad i Hong Kong, efter valresultatet var klart i slutet av december åkte alla de ledande inom PPP till honom i Hong Kong för en audiens. Thaksin har finansierat hela valrörelsen för PPP och förväntas styra landet genom sina marionettpolitiker i Thailand från sin bostad i Hong Kong. I alla fall tills han lycka få korruptionsåtalet och arresteringsordern mot honom och hans familj nedlagt. Vilket i princip är PPP:s enda vallöfte, lägga ner åtalet och bringa tillbaka Thaksin till Thailand.
Thaksin Shinawatra är i första hand en affärsman, inte en fotbollssupporter. Han har tidigare försökt och misslyckats med att köpa in sig i både Fulham och Liverpool. Han visste att han kunde utnyttja den pr i det fotbollstokiga Thailand som ett köp av en Premier League klubb skulle ge.
Svennis fick frågan vem det är som bestämmer i klubben, om det inte var så att det var ägaren som hade beordrat honom att skriva kontrakt med tre thailändare, han såg lite besvärad ut och svarade.
– När det gäller fotbollsmässiga beslut i City är det jag och bara jag som tar de besluten, svarade Svennis pressuppbådet.
Det kan han ju säga, men gör en thailändare ett inhopp i Premier League kommer hela landet att hamna i ett lyckorus som kan ge Thaksin det folkliga stöd han behöver för att kunna lägga ner åtalet mot honom.
Thaksin vet om det, frågan är om Svennis vet om det?
Av: Stefan Christenen
Bengt Adolffsons utspel om ordförandeskapet är väl också något man kan fundera över. Hur hade HIF:s framtid gestaltat sig om BA köpt HIF?
Det är ett svårt val. Bolagisera och ge upp medlemsinflytandet (som iofs inte utövas särskilt intensivt) mot en förhoppning om att ägarna ger ekonomiska muskler.
Eller, behåll medlemsmodellen och riskera tappa i ekonomisk (och på sikt sportslig) konkurrenskraft.
Inte att undra på att många allsvenska klubbar försöker hitta lösningar med externa sponsorer istället för att driva bolagiseringslinjen.
Avseende just BA är mitt intryck att hans HIF-hjärta inte är särskilt äkta. FÖr mig verkar han ha haft ett starkare intresse i att “hans” spelarandelar skall ge vinst än gynna HIF. Till det kommer sedan uttalanden som antyder en naiv inställning till hur föreningen skulle drivas (minns tex uttalandet om att supportrarna kunde måla istf att man anlitar en målarfirma).
Lyfter på hatten för ett klassinlägg…