Eskilsminne har, under de senaste åren, seglat upp som stadens andralag med en stor ungdomsavdelning och en hel drös fd HIFare i klubben. AOH kontaktade Ingemar Queckfeldt, marknadsansvarig och fd A-lagspelare i HIF, för att höra mer om hans tankar kring föreningen
Idag hamnade jag i samma moraliska dilemma som när jag skrev artikeln om relationen mellan HIF och Malmö FF, eller den om relationen mellan Högaborg och HIF, för några månader sedan.
Som supporter till Högaborgs BK från vaggan till graven, och numera också styrelseledamot, har jag naturligt sett kluvna känslor till Eskilsminne IF. Klubbarna som bor grannar på Harlyckans IP med respektive klubbstugor vägg i vägg sen flera decennier tillbaka, är väl inte världens bästisar, men inte heller ovänner med varandra.
Efter ett snabbt övervägande tog jag ett beslut på att jag i rollen som skribent för AOH, i första hand vill skriva intressanta reportage om fotbollen i Helsingborg. Så jag hängde av mig rocken med ”en Högaborgare gillar inte Eskil”, innan jag stack hemifrån, även om den var tung och svår att få av :-).
T o m jag måste ju krasst erkänna att Eskilsminne IF sedan flera år är Helsingborgs andralag efter HIF. Klubbens A-lag är på god väg att som nykomlingar etablera sig i division 1 i år, och organisationen i övrigt expanderar och ser allt mer stabil ut. Därför är jag så klart intresserad av vad som lett fram till dessa framgångar.
Jag träffade Ingemar Queckfeldt, marknadsansvarig på Eskilsminne IF för en intervju med en rad frågor vars svar jag var nyfiken på:
Vilka är de viktigaste skälen till att Eskilsminne har vuxit till stadens andralag under de senaste 15-20 åren ?
Det handlar framförallt om två huvudspår, det sportsliga och det organisatoriska.
Föreningens starka utveckling startade i mångt och mycket 2009 när Kalle Olsson tillträdde jobbet som sportchef. Han tänkte i nya banor med visioner förankrade i en konkret välstrukturerad organisation.
Sportsligt satte vi projektet med ”coerver coaching” i sjön. Det är en modell som påminner om ”vän med bollen”, som fanns på 70-80-talen, och som bygger mycket på individanpassad teknikträning från det att man börjar spela fotboll.
Nyckelorden i vår nya organisation har varit humanism i en dynamisk atmosfär. Det har kommit att genomsyra hela föreningen. Spelare såväl killar som tjejer, ledare, föräldrar, samarbetspartners och vi ledarstaben ska känna oss välkomna, och framförallt att vi har en välfungerande dialog mellan individer på alla nivåer.
Givetvis har föreningen vuxit sen vi startade upp Eskilscupen, en av Sveriges största ungdomsturneringar, 1968. Cupen fyller, med andra ord, 50 år detta året och där valde vi, med start 2012, att utveckla den ytterligare med fler lag osv. Många nya medlemmar som verkligen vill hjälpas åt med målet att fortsätta utveckla föreningen har tillkommit.
Hur bred är er organisation på spelarsidan , på ledarsidan och i ledningen ?
Vi har två seniorlag, A och B på herrsidan, samt ett damlag i division 1 och ett i akademin i division 2. Därutöver har vi ca 40 lag i seriesystemet på samtliga nivåer på barn- och ungdomssidan, såväl för pojkar som för flickor.
Det finns sju anställda i ledningsstaben och så har vi ca 150 ungdomsledare. Vi är dessutom nio anställda i den administrativa organisationen som håller till i det sk Eskilshuset
Har ni en god ekonomi ? Är det i så fall tack vare Eskilscupen ?
Vi har ett stabilt eget kapital, så vi mår bra ekonomiskt. Visst får vi in goda inkomster från Eskilscupen och det är pengar som går rakt in i verksamheten.
Hur ser era relationer ut till övriga klubbar i staden och den nordvästskånska regionen ? Är dessa viktiga för er? Vill ni ha samarbete kring spelarutbyte, och annan typ av verksamhet, i så fall såsom ?
Vi har ett relativt bra samarbete med övriga lag i staden och i regionen. Det finns mycket utvecklingspotential på det här området. Paraplyorganisationen ”familjen Helsingborg” fungerar bra, vilket gör att kommunikationer och relationer mellan fotbollsklubbarna har goda förutsättningar att vidareutvecklas. För vår egen del satsar vi mest på att utveckla våra egna spelare, men om killar och tjejer själva söker sig till oss ser vi till att de känner sig välkomna och hamnar i det lag som passar dem bäst.
Min egen vision för Helsingborgsfotbollen är att vi ska bli en stor fotbollsfamilj som man är i Malmö.
Där håller alla på Malmö FF, oavsett vilken klubb i stan man tillhör. Jag vill gärna att HIF ska vara ett topplag i Allsvenskan som alla Helsingborgare stöttar. Därefter kan vi kanske om några år ta steget upp i Superettan och etablera oss där.
Har ni gott om sponsorer ? Hur rekryterar ni nya ?
Det är mitt verksamhetsområde med marknadsföring, sponsorer och kontakter med näringslivet, och jag måste säga att det fungerar väldigt bra. Vi har ett 70-tal sponsorer idag och jobbar i nätverk med näringslivet.
Sponsorverksamheten har två behov, dels pengar men också engagemang av människor. Vi har t ex ett samarbete med våra partners personal som är ute och stödjer barn och ungdomar med olika typer av hjälp, i skolor och i föreningslivet.
Här har vi så klart också en stark bas för nyrekrytering med Eskilscupen. Många företag vill synas och samtidigt backa upp turneringen.
Det finns också väldigt många företagsledare med Eskilsminnehjärta.
Jag har kontinuerlig dialog med representanter från näringslivet.
Hur satsar ni på era ledare ? Får de stöd med utbildningar m m ?
Vi erbjuder alla ledare som vill att gå alla de olika stegen i Skånebolls ledarutbildningar. Vi avlastar våra ledare från administrativt arbete så de kan ägna sig åt fotbollen och det sociala med och runt sina lag fullt ut.
Vi har ju tre f d allsvenska elitspelare, delvis med landslagsmeriter och proffserfarenhet som tränare för A-laget, i form av Martin Pringle, Erik Edman och Marcus Nilsson. De fungerar också som förebilder för ungdomsledarna och ger dem mycket feedback.
Ni har en bred ungdomsverksamhet både på pojk- och flicksidan. Hur många lag har ni igång i barn- och ungdomsserierna ?
I nuläget har vi 40 lag med sammanlagt 1200 spelare igång i seriespel. Vi har lag i samtliga serier i alla åldersgrupper både på pojk- och flicksidan. Med denna bredd kan vi satsa rejält på våra egna produkter.
Det var fantastiskt kul när vårt U 19-lag, med enbart egna spelare, gick till final i DM i fjol. Skånska distriktsmästerskapen håller nästan allsvensk klass, och på vägen fram slog vi bl a ut Malmö FF, m fl lag, som bestod av killar från stora delar av regionen.
Hur ser ni på topp- kontra breddsatsning i barn- och ungdomslagen ?
Det viktiga är att varje spelare får spela på rätt nivå för att utvecklas och utmanas.
Genom vår stora organisation runt killarna och tjejerna kan vi göra ordentliga individuella bedömningar i samspel med spelarna, så att de hamnar i det lag som passar dem bäst.
Det är så många faktorer som spelar in. Det är inte bara den förmåga de visar på planen, utan även inställning, sociala förhållanden, träningsmotivation m m.
Hur är Eskilsminnes roll i samhällslivet i kommunen ? Är ni aktiva i några nätverksarbeten med övrigt föreningsliv och olika myndigheter eller förvaltningar ?
Eskilsminne är ingen ensam ö. Vi har byggt upp ett nära samarbete med föreningslivet genom paraplyorganisationen CSR, Hela Helsingborg.
Här ingår föreningar som Drivkraft, Man up Sweden, Handshake for peace, Lägerverksamhet 8-15 år och Innergi. Dessa föreningar stödjer barn och ungdomar med allt från mentorer, kontaktpersoner, läxhjälp, läger, kurser m m.
Vi har ett starkt socialt patos för integration och socialt arbete. Vi ser med stort allvar på vikten av ett brett förebyggande arbete för att våra ungdomar ska må bra. Det gynnar såväl individerna som samhället i stort.
Vad är målsättningarna för A-laget och för barn- och ungdomslagen ?
Jag sticker inte under stol med att vi har höga mål. Vi har en välutvecklad strukturerad organisation, vilket är grunden för att bygga upp bra resultat på toppnivå.
Med tanke på att alla våra spelare och ledare trivs i föreningen ser vi minimal risk att så många lämnar för andra klubbar. En eller ett par som har som mål att bli proffs kommer alltid att söka sig vidare så klart.
Vi tror det är realistiskt att ha ett damlag i högsta serien inom ett par år, och varför skulle vårt A-lag på herrsidan inte kunna ta steget upp i Superettan och etablera sig där inom en fem-årsperiod ?
Lite mer fakta om Eskilminne IF:
Lämna ett svar