Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg och Helsingborg framstår på förhand som en av de starkaste nykomlingarna de senaste åren. Men hur har det egentligen gått för de nyuppflyttade lagen de senaste åren?
Ibland sjundeplatser, ibland får samtliga lag fick tacka för sig efter blott en säsong. Framgången har varierat för de allsvenska nykomlingarna de senaste åren. Kanske gör Helsingborg succé som den främsta nykomlingen på länge, kanske blir det en kamp för att hänga kvar. Spelbolagens odds visar att HIF ser ut att bli ett stabilt mittenlag med chans på övre halvan. Hos CasinoFeber kan du hitta och jämföra spelbolagen som erbjuder odds på bland annat allsvenskan. Såhär har det sett ut för nykomlingarna de fyra senaste åren.
2015 (GIF Sundsvall och Hammarby IF)
Efter år av harvande i Superettan var Hammarby tillbaka i allsvenskan och med sig fick de Giffarna från Sundsvall. För de förstnämnda inleddes säsongen lovande och under stora delar av våren höll de sig åtminstone på övre halvan. Snart nog avtog den initiala framgången men Hammarby slutade som stabil elva i tabellen. De var tätt följda av ett GIF Sundsvall som var åter i allsvenskan. Med spännande anfallsduon Eklund/Dibba blev de tolva efter en säsong som kretsat kring mittenplaceringarna.
2016 (Östersunds FK och Jönköpings Södra)
Kanske ett av de, generellt sett, mest framgångsrika åren för nykomlingar på senare år. Fotbollssverige var spända på de lovande tränarna Graham Potter i ÖFK och Jimmy Thelin i J-Södra och de skulle inte göra någon besviken. J-Södra imponerade under våren och sett till de sju första omgångarna låg de som sämst femma, bästa placering var som tvåa. Därefter avtog den inledande succén och de tappade mark i tabellen. Det stannade till slut på en hyfsad tolvte plats för smålänningarna. ÖFK etablerade sig i mitten av tabellen tidigt och höll greppet om mittenskiktet i sort sett hela säsongen. Det blev till slut en åttondeplats och det lade grunden till succén som ÖFK snart nog kom att bli.
2017 (IK Sirius, AFC Eskilstuna och Halmstads BK)
Halmstad hade kvalat sig upp efter att ha vunnit dubbelmötet mot, just precis, Helsingborg. Säsongen började också hyfsat för hallänningarna men det varade inte längre än några matcher. Därefter rasade de i tabellen och från och med den femte omgången pendlade de endast mellan 14-16:e plats, de slutade näst sist i tabellen och åkte ur. AFC Eskilstuna skulle komma att få det ännu tuffare i vad som var deras allsvenska debutsäsong. Två omgångar på fjortonde plats, tre på femtonde och när de sedan föll ned på jumboplatsen höll de den hela säsongen och åkte ur. Den stora överraskningen i allsvenskan 2017 hette i stället Sirius. Under våren utmanade de topplagen, anförda av Kingsley Sarfo, och låg som bäst på en andraplats. Under sommaren tappade de lite styrfart, sålde Sarfo till Malmö och tappade i tabellen. Trots det blev det en imponerande sjundeplats för Uppsalalaget.
2018 (IF Brommapojkarna, Dalkurd FF och Trelleborgs FF)
Förra säsongen var ingen höjdare för de allsvenska nykomlingarna. I och med att Trelleborg vunnit kvalet mot Jönköpings Södra 2017 hade vi tre nykomlingar men inget av lagen lyckades hålla sig kvar i finrummet. Dalkurd ansågs enligt många kunna överraska men samtliga tre nykomlingar drogs nästan omgående in i bottenstriden och fick kämpa där genom i stort sett hela säsongen. En turbulent vår i Dalkurd satte spår och hos BP växte sig kritiken mot Pimientas ledarskap stark nog för att klubben skulle tvingas agera. Trelleborg slutade sist, Dalkurd näst sist och Brommapojkarna förlorade kvalet mot AFC Eskilstuna.
2019 (HIF, AFC Eskilstuna och Falkenberg)
Troligtvis en trio som står sig rätt starka inför 2019 baserat på att samtliga lag varit uppe i Allsvenskan rätt nyligen. Frågan är vilket av lagen som taktpinnen och visar att man visst kan stanna kvar i högsta serien – trots att man är nykomling!
Lämna ett svar