En fråga många idrottsstjärnor får tampas med är den om vad som händer efter att karriären tar slut. Några har fått svårare att hantera livet utanför planen medan andra verkar ha funnit sig rejält tillrätta…
Det har väl undgått få att den forna mittfältaren Fredrik Ljungberg tagit över rollen som huvudtränare för Arsenal. Han är kanske den svensk som just nu innehar den tyngsta tränarposten i fotbollsvärlden, även om det enligt rykten kommer att bli en kortvarig sejour. Var förlusten mot Manchester City spiken i kistan?
En fråga många idrottsstjärnor får tampas med är den om vad som händer efter att karriären tar slut. Det är verkligen ingen självklarhet att en utövare automatiskt kan bli en bra tränare eller lagledare. Faktum är att just Ljungberg är ett av väldigt få lyckade exempel på en elitutövare som även blivit en lyckad världstränare. I jämförelse med hur svårt det varit för Henrik Larsson att hitta andra tränaruppdrag efter och mellan sina turer i HIF. Däremot finns det en annan landslagsman vars tränarkarriär, självklart, ser intressant ut – Olof Mellberg. Det kommer bli en spännande att följa HIF under 2020 att se om man kan ta nästa steg…
Att hitta en roll eller ett sammanhang när strålkastarna släcks kan få många baksidor, bra som dåliga. Det finns flera kända fall där de idrottsliga kickarna ersatts med andra kickar, som lett till missbruk och destruktivt leverne. En annan landslagsspelare och lagkamrat med Ljungberg och Larsson, Magnus Hedman, valde just den vägen efter karriären. Ett tips på en bra dokumentär är den om Maradona, som nyligen visades på bio. Dokumentet handlar bland annat om tiden i Napoli och ger en bild varför han valde att dopa sig inför VM 94.
Desto mer förekommande är att idrottare ger sig in i företagsamhet och varumärke byggning. Glenn Hysén exempelvis var länge en expertkommentator innan han sadlade om totalt och blev ett spelbolags ansikte utåt. Genom åren har därför Hysén figurerat i mängder av reklamfilmer där han på sin karaktäristiska Göteborgska pratat varmt om både fotboll, bingo.com och andra spel. Dessutom har han också fått en alldeles egen TV-serie om sitt liv på kanal 5. I skrivandes stund vet vi inte om det kommer fler säsonger.
En annan göteborgare, som lyckats ännu mer inom både företagsamhet och på TV, är den folkkära fotbollsprofilen Glenn Strömberg. Tillskillnad från Hysén är Strömberg fortfarande en uppskattade expertkommentator och är just nu aktuell med ett samarbete med Ullared. Varuhuset erbjuder kunderna en unik sportskollektion av kläder, som Strömberg tagit fram. Stilsäkert, klassiskt är ord som beskriver kollektionen. Han har även under åren tagit fram olika matprodukter, som säljs i flera kända matbutiker runt om i Sverige.
Helsingborgsprofilen Erik Edman har också valt en karriär inom expertisbranschen. Tillsammans med tv-experterna Anders Andersson, Alexander Axén, och Jon Persson driver Edman podcasten ”fotbollsexperterna”. En podcast om svensk fotboll, som djupdykt och gått igenom flera lag från allsvenskan. Nyligen kunde vi dock berätta att Edman samtidigt återvänder till fotbollsbranschen då han blivit huvudtränare i Hittarps IK
Podcast är också det medieformat som vuxet allra mest på senare år utifrån hur mycket av den totala reklamkakan mediet omsätter. Det är därför ingen slump att olika poddar växer upp som små svampar hela tiden, gärna kombinerat med det traditionella bloggandet samt vloggandet. Att olika klubbfotbollar och supportergrupper därför startar sin egna respektive poddcast ligger därför väldigt inne i tiden.
Lämna ett svar