Efter två raka hemmaförluster frågar vi oss om HIF kan vända på steken imorgon? Även Gais har en nedåtgående trend men för HIFs del handlar det framförallt om att få igång målskyttet…
De historiska vingslagen blåser kraftfullt när HIF och GAIS drabbar samman i Göteborg på söndagen. GAIS blev 9:a i superettan i fjol och tippades att hamna på en 11:e plats i år av AoH:s redaktion. Men GAIS är alltid en outsider som kan skrälla och ta skalper av alla lag, och redan på försäsongen visade man att laget kan överraska stort i årets serie. I träningsmatcherna vann man mot Norrby 3-0, Trollhättan 3-1, J-södra 1-0, spelade oavgjort mot Falkenberg 1-1 och mot Qviding 2-2, och förlorade mot Varberg 0-2 och mot Degerfors 1-2. I svenska cupens gruppspel vann man mot Malmö FF 1-0 och mot Halmstad 2-0, och förlorade mot gruppsegrarna Västerås 0-3.
GAIS har en imponerande historia i svensk elitfotboll precis som HIF, och det är många spelare som har representerat bägge lagen genom åren, som Roland Nilsson, Alvaro Santos, Wandersson, Razak Omotoyossi och Charlie Weberg. GAIS eller Makrillarna grundades 1894, och ligger på 11:e plats i allsvenskans maratontabell med sex guld och ett cupguld, och 54 säsonger i allsvenskan och 36 i landets näst högsta serie. Den senaste säsongen i allsvenskan var 2012. 1990/91 spelade GAIS i UEFA-cupen.
GAIS tränas av Stefan Jacobsson med Fredrik Holmberg som assisterande. Laget vill tillhöra toppskiktet i år och har värvat rejält. Nya spelare är försvararna Alham Ouso (AFC Eskilstuna), Johan Andersson (Djurgården), och Daniel Hultqvist (Oskarshamn), mittfältarna Victor Alexandersson (Lindome), Malcolm Moenza (Dalkurd) och Adam Egneli (IF Sylvia), samt anfallaren Michael Kargbo (IFK Värnamo). Spelare som har lämnat är bl a Charlie Weberg (HIF), Harry Wright (Ipswich) och Mervan Celik.
GAIS har överraskat de flesta i upptakten av årets seriespel i superettan med ett ganska stabilt försvarsspel kombinerat med ett snabbt rörligt fantasifullt anfallsspel. Makrillarna är definitivt med i toppstriden och kommer med största sannolikhet att finnas kvar i kampen om de främsta platserna i tabellen året ut. I de två senaste omgångarna vände man först ett 0-2-underläge mot Öster till seger med 3-2 på matchens sista tio minuter, men sen föll man hemma mot Trelleborg med samma siffror på tisdagkvällen.
HIF har trampat vatten och sett sega och fantasilösa ut i de senaste matcherna, med förlustmatchen hemma mot Öster som det totala bottennappet. I den matchen underpresterade samtliga spelare, men det som kändes jobbigast var att Jörgen Lennartsson i sin analys efter matchen, nästan lät som ett eko av Olof Mellberg under fjolåret. Missförstå mig rätt, jag är övertygad om att Lennartsson övertrumfar Mellberg med hästlängder både när det gäller fotbollskunskaper och personlig transparens. Min poäng är att det är lätt att konstatera var spelet brister, men vad vi vill höra är en stark röst som presenterar vilka rattar man ska skruva på, vilka ventiler man ska öppna, vilka nya idéer som finns om hur HIF bör spela, hur kvaliteten ska höjas på alla positioner, hur laget ska öka bolltempot, hur man ska skapa snabbare och rörligare passningsspel och presspel, och framförallt hur laget ska göra mål.
I den senaste 0-2-matchen hemma mot Norrby som flyttades med kort varsel, p g a att Andreas Granqvist blivit uttagen i sommarens EM-trupp, var HIF-spelet inte mycket bättre. Man kom lite högre upp i banan, och Max Svensson och Wilhelm Loeper sprang mycket, men det var samma ineffektivitet i avsluten, och man kom inte längre än till några ribbträffar och halvchanser. Det som också betecknar HIF för tillfället är att man inte vinner några närkamper när motståndarna är starkare och tyngre fysiskt. Då faller man lätt undan, och tappar boll och fokus.
Det här 4-5-1-spelet kan fungera med snabba tekniska offensiva mittfältare som ger understöd till en ensam anfallare, som vinner boll och som skapar mycket tryck på mål i andra vågen, men det fungerar inte i dagens HIF med spelare som Rasmus Jönsson, Viktor Lundberg och Brandur Hendriksson, som ofta blir stillastående, som saknar speed, som vänder om, och som inte trycker på framåt. Det måste till drastiska grepp nu, oavsett om van den Hurk är skadefri eller ej. Det är läge att spela 4-4-2 med en bollvinnande anfallare som skapar ytor, och som ger kraftfullt understöd vid sidan av spetsspelaren. Det är läge att satsa mer offensivt och gå för vinst mot GAIS, annars kan HIF hamna på efterkälken i toppstriden redan nu. Glädjande nog rapporterade HD i veckan att det verkar som om både Andreas Granqvist och Anthony van den Hurk kan spela mot GAIS.
Vill du höra mer om matchen, och även en intervju med Gaistränaren Stefan Jacobsson, så kan du lyssna på den senast AOH-podden som avhandlar såväl de senaste förlusterna som morgondagens möte
Lämna ett svar