Kammarrätten fastslår att polisen agerat korrekt genom att fakturera Örgryte IS (ÖIS) för bevakningen av matchen mot Hammarby IF ifjol. Den gillande domen berättigas av att ÖIS drivs som ett aktiebolag och att arrangemanget inte bedöms som allmänt.
På samma gång som jag välkomnar nya och alternativa sätt att bestraffa och sätta käppar i hjulet för huliganism, så känns domen inget annat än orättvis. Endast klubbar med bolagiserad elitverksamhet kommer att kunna belastas för bevakning i samband med matcher, men övriga då?
Fotboll är landets största idrott och drar i förhållande till många andra evenemang mycket publik. Men oavsett vilket arrangemang det rör sig om så borde det vara en självklarhet att arrangörer, polis och intresseorganisationer har ett nära samarbete för att göra dessa så säkra och upplevelsemässiga som möjligt, för samliga. Här finns mycket att göra och tillhör man den skara som åker på bortamatcher, så är man tyvärr medveten om att polisens närvaro sällan inger en lugnande närvaro, utan tyvärr väldigt ofta, precis det motsatta.
Nevertheless som våra pommesätande vänner i landet i väster säger: Vid en eventuell återgång till medlemsstyrda föreningar utan elitverksamhet, tycks domen verkningslös, då arrangemanget åter blir ett allmänt, och ej debiteringsmöjligt, evenemang.
Men om nu säkerhet blir en kostnadsfråga för de redan hårt ekonomiskt belastade klubbarna, så borde det även föreligga en risk av att arrangemanget läggs ut på anbud. Det finns säkert ett antal organisationer och privata interessenter som skulle vara intresserade, utan att de behöver avsätta resurser som påverkar samhället i övrigt.
Jag välkomnar debatten då den behövs, men gör om och gör rätt.Tror säkerligen det finns en del ägare i restaurangbranchen som inte gärna träffar “säkerhetspersonal” mer än nödvändigt.
Lämna ett svar