Med HIF-ögon…Gais

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

I förhållande till Gais så ligger HIF i lä – åtminstone när det gäller bildandet av klubben. ”Makrillerna” bildades redan den 11 mars 1894 och tog upp fotboll 1897. Klubben har blivit svenska mästare i fotboll fyra gånger. Vid två tillfällen har man också vunnit Allsvenskan utan att tilldelas SM-tecknet. Sedan 1950-talet har Gais varit ett lag som ofta rört sig fram och tillbaka mellan allsvenskan och lägre serier.

Numera har PeO tagit sitt förnuft till fånga och insett att han klär bättre i rött Foto:GP

2011 blev den mest framgångsrika säsongen för klubben på många år, då man slutade på femte plats i Allsvenskan och blev dessutom det högsta placerade laget från Göteborg det året. Året därpå rasade dock klubben ur Allsvenskan, med buller och bång, och därefter har man huserat i Superettan med blandade resultat.

Visst finns där kopplingar mellan Gais och HIF. Inte minst via vår huvudtränare, PeO Ljung som tränade klubben 2014-15. Men vi har även försett Göteborgarna med fotbollsartister som Alvaro Santos och Mattias Lindström. Dessutom plockade Gais även in vår förre skyttekung, Razak Omotoyossi under en period. Något som fungerade som väntat dvs inte alls. Två mål på 13 matcher var knappats vad klubben hade hoppats på från Beniniern som numera är klubblös.

Numera heter profilerna James Sinclair, Johan Svahn, Dusan Djuric och Dardan Rexhepi och matcherna spelas fortfarande på Gamla Ullevi (18500 åskådare).

“Vår” Mattias Lindström i en mindre smickrande tröja
Foto: Svenska Fans
Klubben har dock inte rosat marknaden de senaste säsongerna utan snarare mest kantats av interna stridigheter. Numera styr och ställer ordföranden Tomas Andersson på nästan alla plan inom Gais. Han har anställt personal efter eget tycke, värvat spelare utan godkännande från sportchefer och tränare samt påverkat laguttagningar. Troligtvis var det hans agerande som inneburit att ett antal tränare lämnat sina poster och i slutet av förra året fick även en annan fd HIFare, Jesper Ljung, lämna sin post som assisterande tränare.

Om Anderssons metoder, att styra klubben med järnhand, tar laget åter tillbaka till fotbollens finrum återstår att se. Oavsett blir det svårt att plocka bort Herr Andresson som sitter på en rejäl kassakista i tider där ekonomin styr….

En annan HIFare som faktiskt avslutade sin spelarkarriär i Gais – Rolle Nilsson
Visste du att…

· HIF-legenden Roland Nilsson avslutade sin aktiva karriär i GAIS mellan 2004-2006. Dessutom tränade han även laget under stora delar av den perioden. Rolle blev, för övrigt, utsedd till Årets HIFare 1996.

· Gais började 2010 med att utse en “ambassadör” som symboliskt representerar Gais under ett år, men främst väljer en organisation som jobbar för utsatta personer. Denna organisation får sedan ett ekonomiskt stöd från Gais. Den första ambassadören att utses var Jan Eliasson, som följdes av bla Håkan Hellström (2011) Per Andersson (2012) och Peter Apelgren (2014)

· Glenn Hysen, Hans Blomkvist, Samir Bakaou och Wanderson är några av de spelare som passerat revy i Gais. Främst minns jag dock engelsmannen Steve Gardner som öste in mål i klubben i slutet på 80-talet.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*