En ansträngd ekonomi, ett arenaprojekt som ligger på is och uteblivna spelarförsäljningar till trots så är Claes Ohlsson positiv inför sägongen 2014.
Det är i en intervju i Helsingborgs Dagblad som HIF-ordföranden ger sin syn på säsongen 2014. Trots den ekonomiska bantningen så talar han inte om en kris. Snarare att man drar i bromsen nu för att undvika en och menar att de senaste årens uteblivna spelarförsäljningar och resultat är orsakerna till att man slår till bromsen.
Man kan säga att det är en spiral. Ett bra lag genererar bra pengar och bra pengar generar ett bra lag.
Om man går plus minus noll i budgeten så är det realistiska målet att man slutar fyra till åtta i 2014 års allsvenska. Om man däremot underbudgeterar med ca 7 miljoner så blir helt plötsligt en topplacering möjlig. Det förutsätter att man säljer spelare för att få budgeten att gå ihop. Samtidigt som de andra klubbarna inte gör samma sak. Då är vi tillbaka på ruta ett igen, säger han, fast med ett underskott på 7 miljoner då en sämre placering gör det svårare att sälja spelare.
När han ska förklara vad som lett fram till dagens ekonomiska läge i klubben så blickar han tillbaka mot guldåret 2011. Guldet skapade en del extra arrangemang. Sen ovanpå det ett Europa League spel och tränarbyte. Något som skapade en stor belastning på en organisation som inte var dimensionerad för det. Där och då fattades en del beslut där han nu i efterhand menar att en del kunde gjorts annorlunda. “Utöver det hade vi inte lyckats kvalificera oss för UEFA-kval eller haft någon större spelartransfer – och det får vi lida för ekonomiskt nu” säger han till HD.
Angående ombyggnaden av Olympia så är tidsplanen den att ett nytt förslag ska tas upp i mars, men han vill inte kalla det ett misslyckande. Med så här stora projekt så får man ofta backa lite och ta nya tag. Han nämner västra läktaren som en orsak då den var tekniskt svårare att bygga om på det sättet man ville. Men nu ska Kärnfastigheter ta ett nytt grepp som minskar kostnaderna för klubben.
Claes menar också att det har blivit tuffare för klubbarna ekonomiskt rent generellt och påpekar att augustifönstret omsatte rekordmycket pengar förra året men att väldigt lite nådde till Sverige. Vägen framåt tror han kan vara att söka sig till andra marknader så som arabvärlden, Asien och Ryssland. Men han tror även att konjunkturen är på väg att vända och att det kommer förbättra förutsättningen för europeiska klubbar framöver.
Men det bästa sättet är att spela bra, och det är därför alla satsar på det.
För att spela bra menar han att det inte bara handlar om stora värvningar. Det handlar till stor del om hur stämningen i gruppen är, om man jobbar för varandra. Han säger att han har fått bra signaler från spelargruppen. Det är en bra strategi att lyfta upp egna yngre förmågor menar han och tror inte att det kommer bli ett för stort ansvar för dem. Det är en trupp med bred erfarenhet och spelare får ju bara erfarenhet om de får speltid. Så på så vis menar han att det är en förutsättning att lyfta fram de yngre spelarna. Han tillägger att han är positiv inför den stundande säsongen, “Det känns som en nystart i klubben.”
Håller med Claes om att det absolut finns anledning att se positivt på säsongen som stundar, framför allt då Allsvenskan fortsatt är en så pass jämn serie.
Men att skylla den rådande ekonomiska prekära läget på guldåret är att göra lätt för sig. Framför allt när man 2 ggr på raken valt att gambla med underbalanserad budget, och sen inte fått några större intäkter via Europaspel/spelarförsäljningar.
Och man kan inte säga att det krävts för att nå framgång när årets “smala” satsning enligt Claes, också ska kunna funka poängmässigt – så kanske något man skulle gjort redan efter säsongen 2011 & därmed redan då följt satsningen på unga egna talanger…