30/8, klockan 20:00 / Stadsteaterns foajescen.
Efter succérna med “Från gentleman till huligan?” och “Kung Fotboll” är Torbjörn Andersson åter aktuell. Nu med “Spela fotboll bondjävlar – del 1”.
“Hur står det till med den svenska klubbfotbollen i en globaliserad värld? Väcker den starkare lokalpatriotiska känslor till liv 2010, än den gjorde 1950. Betyder klubbarna mer idag för sina städer och hemorter? Har rivaliteterna mellan lagen ökat eller minskat? “Spela fotboll bondjävlar” tar ett helhetsgrepp på frågan om fotbollens historiska betydelse för den lokala identiteten.”
Björn Helgesson inledde aftonen med en akustisk version av “På gator röda & blå” inför ett drygt 50-tal besökare, som hade tagit sig till stadsteaterns foajescen för att lyssna på kvällens gästföreläsare Torbjörn Andersson.
– Klubbsånger har funnits i alla tider och i alla dess former, men på senare tid kan man faktiskt skönja en återgång till det lokalpatriotiska, menade Torbjörn Andersson, när han tog plats på scenen denna afton.
“Globaliseringen genom bosmandomen ger mindre lokal igenkänningsfaktor.”
Historiskt har lagvalet i Sverige ofta präglats av geografisk, politisk eller social karaktär. Men i takt med att intäkterna inom fotbollen ökat lavinartat på senare år har också skillnaderna blivit större. Effekten har blivit att många nu istället föredrar att följa lag från större städer, ligor etc.
– Året före Bosmandomen stod sig svensk fotboll tämligen väl i Europa. Trelleborgs FF slog ut Blackburn, nyblivna Premier League vinnare, i Uefa-cupen. Och IFK Göteborg vann samma år sin grupp i Champions league, bland annat före FC Barcelona, säger Torbjörn och menar på, att vi ej längre tävlar på samma villkor.
Nätverket (kommunen, sponsorer, publiken, samt lokal media) spelar väldigt stor betydelse i hur klubben upplevs lokalt, regionalt, medialt och även globalt. Men även om exemplet från 1920, när Landskrona stad – efter att ha byggt en ny överdimensionerad arena – lyckades “lobba” in BoIS i allsvenskan, kanske inte är applicerbart idag. Så är ett fungerande nätverk för att bibehålla intresset på topp, en absolut nödvändighet.
– Fotbollspubliken idag är historiskt de största lokalpatrioterna, i vart fall om man ser till vad de faktiskt betalar för produkten, säger Torbjörn med ett stort leende.
Myter och jämförelser mellan de tre skånska städerna (Helsingborg, Malmö, Landskrona) och dess klubbar (HIF, MFF, BoIS) avhandlas kort därefter och publiken nickar smilandes och instämmande. En intressant iaktagelse gällande HIF, var att på 1960-talet och i takt med att resultaten började försämras, gick sponsorerna ihop och satsade rekordmycket. Och när man ett par år senare höll till i division två, inbringade man ändå högre sponsorintäkter än Malmö FF, som vann allsvenskan under samma period.
Jämförelsen mellan klubbar fortsatte sedan norrut till Göteborg- och Stockholm. Och avslöjandet om den egna favoritklubben – Hammarby – efter en stereotypisk beskrivning av dess supportrar, framkallade en hel del skratt i lokalen.
Kvällen avslutades med att publiken fick ställa frågor och med utgångspunkt från att Svenska lag skulle kunna hävda sig bättre i Europa, undrade någon: Om Torbjörn trodde på att en sammanslagning av två större klubbar, likt FC Köpenhamn, skulle kunna ske även i Sverige.
– Nej, det känns inte så troligt med anledning av att de flesta klubbar är för olika. Möjligtvis de båda Södertäljeklubbarna (Assyriska, Syrianska) exkluderade. Ett samarbete där skulle kunna gynna båda klubbarna på sikt.
Kvällens bästa råd kommer lämpligt nog allra sist:
– Stäng av TV´n och sluta följ Barcelona. Välj ditt lokala lag istället.
Torbjörn Andersson är FD i historia, lektor i idrottsvetenskap och “Spela fotboll bondjävlar – del 1” omfattar lagen och städerna HIF (Helsingborg), BoIS (Landskrona), MFF (Malmö), Mjällby (Listerlandet), Öster (Växjö), samt Göteborgslagen IFK Göteborg, GAIS och Örgryte IS. Del 2 kommer att behandla Degerfors, Åtvidaberg, Södertälje, Stockholm, samt Umeå.
Lämna ett svar